Uno Nasıl Oynanır | Uno Özel Kart Özellikleri Nelerdir?

0

Uno nasıl oynanır? Oldukça zevkli ve heyecanlı ilerleyen bu oyun, ABD menşeilidir. Son günlerde internet ortamında adını sıkça duyduğumuz bu oyunda, elinde bir kart kalan kişi oyunu kazanmış olacaktır. Ancak karmaşık ve farklı olan Uno oyununda başarılı olabilmek için kurallarının iyi bilinmesi gereklidir.

Uno Nasıl Oynanır? Uno Kartları Kaç Tane?

Kuralları çok basit olan uno nasıl oynanır, hemen bahsedelim. Uno kartları sarı, yeşil, mavi ve kırmızı olmak üzere tam 4 kart renginden oluşmaktadır. Bu kartlarda 0’dan 9’a kadar rakamlar yer alırken, her bir renkteki kart sayısı 19’dur. Kısacası 4 rengin totalinde 76 farklı kartı bulunmaktadır.

Bu kartlar dışında her renkten iki adet olmak üzere kart çekme, pas geçme, joker ve 4 kart çekme+ joker kartları bulunmaktadır. 3 özel kart ve 1 el değiştir kartının bulunduğu Uno’da totalde 112 adet kart vardır.

Uno Nasıl Oynanır | Uno Özel Kart Özellikleri Nelerdir?

Uno Kartları Neye Göre Dağıtılır? Uno El Değiştirme Kartı Ne İşe Yarar?

Uno nasıl oynanır? Bu oyunu oynamak isteyen kişilerin 6 yaşından büyük olması gereklidir. Bunun dışında oyun minimum 2 maksimum 10 kişi tarafından oynanabilecektir. Kartlar dağıtılmadan hemen öncesinde, herkes bir kart çeker. En yüksek kartı çeken kişi kartları dağıtmaya hak kazanacaktır.

En yüksek kartları seçen kişiler sırasıyla saat yönünde sıralanmalıdır. Daha sonra en yüksek kartı seçen kişi diğer kişilere 7 kart dağıtır. Kalan kartların en üstündeki kart ıstaka kartı sayılmakta, diğerleri ise kart seçme kartları olarak sıralanmaktadır. Her oyuncu ıstaka kartının renk ya da rakam açısından eşleşenini ortaya atmak zorundadır.

Aynı kart bulunmuyorsa, kişi yerden bir kağıt seçmelidir. Eğer seçilen kartta uyun değilse, sıra diğer kişiye geçer. Elinde bir tane kart kalan kişi sırası geçmeden Uno yaparak oyunun galibi olmalıdır. Uno nasıl oynanır kısmında merak edilen özel kartların görevleri ise şu şekildedir;

Uno Nasıl Oynanır | Uno Özel Kart Özellikleri Nelerdir?

  • Yön Değiştir: Bu kart seçildiğinde oyun tam tersi yönünde oynanmaya devam eder.
  • 2 Kart Seç: Bu kart seçildiğinde ise sırası gelen kişi iki kart çekmektedir. Ancak kart aldıktan sonra sırası geçer. Ancak elinde 2 kart seç kartından bir daha varsa, oynayabilecektir.
  • Joker: Joker kartına bulunan kişi ıstakada bulunan kartın rengini belirleyebilme özelliğine sahiptir.
  • 4 Kart Al+ Joker: Bu karta sahip olan kişide yerden tam 4 farklı kart seçmelidir. Ancak kişi o el oynama hakkını kaybedecektir. Fakat Joker kartına da sahip olduğundan oyunda devam edilecek rengi belirleme hakkına sahip olacaktır.
  • El Değiştir: El değiştirme kartına sahip olan kişi, diğer oyuncu arkadaşlarından birinin eliyle kendi elini değiştirecektir.
  • El Geçer: El geçer kartı bulunan kişi ise, o el oynamadan sırayı diğer yanındaki kişiye verebilecektir.
  • İçi Boş Kağıt: Bu kart elinde bulunan oyuncuya, Uno ile ilgili bir kural belirleme şansı sunabilecektir. Oyuncu istediği kuralı bu kart üzerine yazarak oyunda değişiklik yapabilecektir.

Uno oyununu en güzel duvar kağıdı modelleri ile süslenmiş evinizde oynamak isterseniz ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.