Bone nedir diye bakıldığında kullanım yerleri, alanları ve amaçları değişmektedir. Birçok alanda bone kullanımı görülmektedir. Sağlık, hijyen, dini inanç başta olmak üzere şekillenebilen bir bone kullanımı vardır. Bu alanlar tamamen birbirinden farklı olsa da tek bir ortak materyal kullanılmaktadır. Bu materyal ise bonedir.
Peki TDK anlamıyla bone ne anlama geliyor ve nerelerde kullanılır? İşte cevaplar!
Bone Nedir, Nerelerde Kullanılır?
Bone nedir, TDK (Türk Dil Kurumu) sözlük anlamı nedir diye bakıldığında karşılaşılan anlam düz veya kıvrımlı her çeşit yumuşak kumaş veya başka maddelerden yapılan başlık olarak tanımlanabilmektedir. Bu tanıma göre bonelerin amacı başı sarmaktır.
Tanıma bakıldığında başı veya saçı örtmek gereken durumlarda kullanılmaktadır. Bu alanlar basitçe mutfak, sağlık, yüzme alanları olabilir. Her alan için farklı materyallerden yapılmış olması da bone nedir diye sorulduğunda tek bir cevap olmadığının göstergesidir.
Tıp Alanında Kullanılan Bone ve Türleri Neler?
Tıpta kullanılan bone kelimesi tamamen sterilizasyonu ve hijyeni içermektedir. Tıp için kullanılan boneler genellikle ameliyat, tedavi gibi hijyen gerektiren durumlarda kullanılmaktadır. Ameliyathane hemşireleri, anestezi görevlileri veya doktorlar/ cerrahlar tarafından zorunlu olarak kullanılmaktadır.
Bu bone türleri arasında likralı, kumaş veya özel tasarımlı boneler yer alabilmektedir. Tek kullanımlık boneler de türler arasındadır. Bu tek kullanımlık boneler farklı bir formda olup kısa süreli zamanlar için tasarlanmış olup, geri dönüştürülebilirliği yoktur. Tek kullanımlık bone genellikle bu anlama gelir.
Cerrahi Bone Nedir?
Cerrahi boneler genellikle kumaştan yapılmış olup bağlamalı şekildedir. Bu boneler tekrar yıkanıp ya da steril hale getirilip kullanmaya olanak sağlamaktadır. Bu bonelerin kullanımı oldukça rahat olup kumaşları son derece kalitelidir.
Tesettür İçin Kullanılan Bone Nedir?
Tesettür için kullanılan boneler dini inanca göre saçı tamamen örtecek şekilde tasarlanan, başörtülerinin altına takılan bir iç örtüdür. Bu tanıma göre bu boneler saçı tamamen örtmekte olan farklı bir yapıya sahiptir.
Tesettür boneleri oldukça çeşitli olmaktadır. Tesettür boneleri birden fazla modelde olabileceği gibi farklı kumaşlardan da yapılabilmektedir. Bundan dolayı da seçilebilecek boneler tamamen kişiye göre belirlenmektedir.
Dikişsiz Bone Nedir?
Klasik bilinen tesettür bonesi dikişli bir bonedir. Dikişsiz bonede ise dikiş yerine kaymaz, iz yapmaz silikon bulunmaktadır. Uzun süreli kullanımda iz yapılmasından rahatsız olunuyorsa dikişsiz boneler rahatça kullanılabilecektir.
Bandana Bone Türleri
Bandana bone diğer türler gibi bağlama gerektirmez. Bandana bone, başa geçirilen ve isteğe göre topuz yapmayı gerektirmektedir. Bağlama gerektirmediği için herhangi bir baş ağrısı ya da bu tarzda bir ağrıya mümkün olduğunca fırsat vermemektedir.
Mutfak Boneleri Nasıldır?
Mutfakta da kullanılan boneler vardır. Bu boneler kumaş olabileceği gibi farklı kumaştan yapılmış da olabilmektedir. Yine aynı hijyen açısından kullanılmakta olup genellikle beyaz renkte ve bağlamalı bir modeldir.
İlginizi Çekebilir: Bebek Toka Bandana Modelleri