Vücut Kokuları Neden Olur

Vücut Kokuları ve Kötü Ter Kokusunun Sebepleri

0

Vücut kokuları denildiği zaman ilk olarak akla terleme gelmektedir. Terleme, insan vücudunun sıcaklık seviyesini sabit tutulmasına yardımcı olur. Gün içerisinde fazla terlenmesi sosyal yaşantıyı olumsuz yönde etkileyebilir. Gündelik hayatta fazla hareketli olunması daha fazla terlemeye sebebiyet verebilir.
Ter kokusu aslında kokusuzdur. Vücut ter kokuları ise terleme bezleri ile bakterilerin buluşması sonucu meydana gelir. Yaşantı şeklimize göre terler kokuya bürünür. Kötü kokan ter kokuları için çeşitli önlemler alınması mümkündür.

Vücut Kokuları ve Kötü Ter Kokusunun Sebepleri

Koltuk altına yerleşen bakteriler, terden beslenerek bazı atıkları dışarıya çıkarır bunlar da vücut kokuları oluşmasına sebebiyet verir. Koltuk altı bakterileri zararlı bakteri türü değildir. Bu bakterilerin zararlı olduğu konusunda herhangi bir bilimsel açıklama bulunmamaktadır. Gündelik tüketilen gıdaların türlerine göre ter kokuların da farklılaşma görünebilir. Tüketilen sarımsak, kebaplar, fast food, aşırı kahve ve alkol ter kokularının kötü kokmasına sebebiyet verir.

Ter Kokusunu Artıran Haller

vucut-kokulari

Vücut kitle endeksinin 27 ve üzeri olması halinde kilo durumundan dolayı aşırı terlemeyi artırır. Fazla kilo, vücut hatlarının belirginleşmesine sebebiyet verir. Bu kilo kısımlarına bakteriler kolaylıkla yerleşebilir.

İşlenmiş gıdalar ve sodyumlu gıdalar tüketildiğin de vücut bunları sindirmek için daha fazladan efor sarf eder buda yemek yerken daha fazla terlemeye sebebiyet verir.

Düzensiz diyet halleri ve besin değeri düşük gıdaların tüketilmesi, ter kokusunun artırır.

Ter Kokusu Nasıl Azaltılır

Günde bir kez sabunlanarak duş almak bakterilerin yerleşmesini engeller. Çok sıcak yerde yaşıyorsanız ve çok hareket gerektiren bir işiniz varsa günde iki kez duş alabilirsiniz.

vucut-kokulari

Deodorantlar, ter bezlerini bloke eder fazla terlemenin önünü keser. Aktif bileşenlere sahip, market deodorantları, kullanmanıza rağmen terlemenin önü kesilmiyorsa, doktora başvurarak aktif bileşeni daha güçlü deodarant alabilirsiniz.

Pamuklu nefes alabilen kumaşlar, ter kokusunu sirkülasyon edebilirler. Fazla ter kokusunu kumaşından içinden dışarıya kolaylıkla dışarıya çıkabilir.

Vücut kokuları için doğal çözüm olarak lavanta yağı, ter kokusunu önlemede birebirdir. Kullanılan cilt tipine göre alerjik reaksiyon belirtisi verebilir.

Çok daha ileri düzeyde terlemeye yaşayanlar için cerrahi tedavi yöntemi tavsiye edilmektedir. Cerrahi tedavi yöntemlerine başvurmadan önce geceleri, mevsim normalinin de hava sıcaklıklarında terlemeye yaşayanlar ve terleme hayat yaşantınızı olumsuz yönde etkiliyorsa cerrahi yöntem devreye girmektedir.

Vücut Kokuları İçin Medikal ve Cerrahi Tedaviler

Elektro cerrahi yöntemi ile terlemenin özellikle el terlemesinin önü kesilebilmektedir. Son yıllarda yeni teknoloji ürünü olan elektrik akım tedavi ise elektrik akımı el ve avuç içlerine gönderilir. Elektrik akımı, oradaki ter bez kanallarını tıkar ilk ilk başta haftada üç günde bir yapılan tedavi işlemi daha sonraları haftada bir gün olacak şekilde devam eder.

vucut-kokulari

Son yıllarda yapılan birçok araştırma ile botoks uygulamasının aşırı terlemenin önünü kestiği keşfedilmiştir. Aşırı derece de terleyen kaslara botoks işlemi uygulanır. Ter bezinin salgı yapmasının önüne geçilir.  Tedavi bölgenin türüne göre değişiklik göstermektedir. Tedavinin kalıcılığı yoktur tedavi hekim bölge ye ve uygulanan botoks derecesine göre kalıcığı değişmektedir. 9 ila 12 ay olacak şekilde yeniden uygulanır.  Botoks ter tedavisinin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Endoskopik tedavi yöntemin de el ve koltuk altı gibi aşırı derecede terleyen bölgelere, cerrahi operasyon yapılarak oradaki sinirler kesilir ve çıkarılır. Hastanın bir daha terlemesinin önü tamamen kesilmiştir.  Buradaki kesilip alınan sinirler terlemeden başka herhangi bir işlevi söz konusu değildir. Bundan dolayı hastanın felç geçirme, ellerin işlevini yerine getirememe gibi sıkıntıları söz konusu değildir.

Her hastanın hastalık durumu ve ter bölgesinin farklılık gözettiğinden dolayı en doğru tedavi yöntemini hekimler belirlemektedir.

İlginizi çekebilir: Kıvırcık Saç Bakımı Nasıl Yapılır? 10 Etkili Bakım Yöntemi

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.