3 Aşamada Nefis Kayseri Mantısı Nasıl Yapılır?

Kayseri Mantısı Tarifi ile Mantı Yapmak Çok Kolay!

0

Kayseri mantısı birçok kişinin sevdiği lezzetlerin başında gelmektedir. Marketlerde hazırlarına da rast gelinmektedir. Fakat evde el emeği ile yapılmış mantının lezzeti dışardaki mantıların hiçbirinin yerini tutmamaktadır. Bu yazıda emeğin, sabrın ve maharetin yemeği olan ele alınmıştır.

1-İç Harcı

Kayseri mantısının ana malzemesi hamur ve iç harcıdır. İç harcı için gerekli olan malzemeler;

300 gram az yağlı dana eti kıyma,

1 adet soğan,

1 yemek kaşığı zeytinyağı,

1 çay kaşığı tuz,

1 çay kaşığı kırmızı toz biber,

1 çay kaşığı karabiberdir.

kayseri-mantısı
Kayseri Mantısı

İç harcındaki kullanılacak baharatlar kişiden kişiye değişebilmektedir. Zevkinize göre iç harcının baharatı arttırılabilir veya azaltılabilir. Soğanın rendelenmesi küçük olmasını sağlamaktadır. Fakat rendelenmesi soğanın suyunun çıkmasına neden olmaktadır. Bu yüzden küçük küçük doğramak tercih edilmelidir veya soğan doğrayıcısı tarafından rendelenmiş soğanların suyu sıkılmalıdır.

2-Kayseri Mantısı Hamuru

Kayseri mantısı hamuru mantının bir diğer ana malzemesidir. Hamuru iyi olmayan mantı güzel olmayacaktır. Bu yüzden güzel bir mantı hamuru hazırlanmalıdır.

Kayseri mantısı hamuru için gerekli malzemeler;

3 su bardağı un,

1 su bardağı ılık su,

1 adet yumurta,

1 çay kaşığı tuzdur.

kayseri-mantısı

 

Malzemeleri hazırlanan mantının yapılışına geçilmelidir. İlk olarak un ve tuz derin bir kapta karıştırılmaktadır. Daha sonra yumurta eklenerek karıştırmaya devam edilmelidir. Yavaş yavaş su eklenerek ele yapışmayacak bir hamur elde edilmektedir. Ayrıca hamur sert olmalıdır.

kayseri-mantısı

Hamur hazırlanıp top haline getirilir. Ardından hamurun üzeri nemli bir bezle örtülerek dinlenmeye bırakılmaktadır. Dinlenmesinin amacı hamurun kendisiyle özdeşleşmesinin sağlanmasıdır.

kayseri-mantısı

Dinlenen hamur 3-4 eşit parçaya bölünmelidir. Bir parçası alınarak un ve merdane yardımı ile açılmalıdır. Açılan hamurun kalınlığı bıçak sırtı kalınlığında olmalıdır. Daha sonrasında açılan hamur 1 cm kareler olacak şekilde kesilmelidir.

kayseri-mantısı

Hamurların içine mercimek tanesi boyutunda hazırlanmış olan iç harcından koyulması gerekmektedir. Daha sonra karşılıklı kenarlarından tutarak birleştirilmeli ve bir tepside unlanmalıdır.

kayseri-mantısı

3-Kayseri Mantısı Sosu

Kayseri mantısı sosu ve üzeri için birkaç malzeme yeterlidir. Bu malzemeler mantının görünüşüne ve tadına mükemmellik sağlamaktadır. Sosu için gerekli malzemeler; 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı domates salçası, 250 gram yoğurt, 1 diş sarımsak ve tuzdur. Bu malzemeleri yine zevke bağlı olarak değiştirmek mümkündür.

kayseri-mantısı

Mantıların pişmesine yakın tavada tereyağ kızdırılır ve salça kavurulur. Ardından salçayı mantılarla karıştırıp tabağa alınır. Üstüne yoğurt ve sarımsak karışımı dökülerek baharatlarla süslenir.

kayseri-mantısı

El lezzetinin değdiği Kayseri mantısını artık afiyetle tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: 3 Ayrı Tatta Magnolia Tatlı Tarifi Nasıl Yapılır?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.