4 Farklı Tarzda Türk Kahvesi Yapımı

Türk Kahvesi Yapımı Nasıldır ve Püf Noktaları Nelerdir?

0

Türk kahvesi yapımı Türk geleneklerinde oldukça önemli ve herkesin bilmesi gereken bir durumdur. Öyle önemlidir ki Türk kahvesi yapımı İngilizce kaynaklarda dahi yer almıştır.

40 hatır bırakması ile bilenen Türk kahvesi hakkında söylenen efsaneler de inanışlar da saymakla bitmez. Türk kahvesi, bizim kültürümüz açısından son derece önemli olan değerli parçalardandır. Osmanlı zamanlarından beri günümüze kadar hafızalarımızdan silinmeyen kahvemiz, tadıyla da damaklarımıza iz bıraktı.

Etiyopya’dan Türk yurduna kadar gelmiş olan bu kahveyi içmek için çeşitli bahanelerin arkasına sığınırız. Sabahları aç karnına içilmesinden tutun da gün yorgunluğu bahanesine kadar çeşitli nedenler ile kahve içebilmekteyiz.

Bugün Etiyopya olarak bilinen Antik Habeşistan topraklarına varmadan önce Osmanlı’ya yayılmıştır. Ardından “Türk kahvesi” adıyla tüm dünyaya namını salmıştır. Kokusunun cezbedici ahengi ile çok uzaklarda bir yerlerde Türk kahvesi yapıldığını tahmin edebilirsiniz.

Türk kahvesi yapımı ve ardından her kimle içilirse onunla 40 yıllık hatır sayılması da adettendir. Önemli sohbetlerin en iyi eşlikçisi ve insana huzur veren baş tacımız; Türk kahvesi. Öyle ki kimi zaman Yunanlıların bile sahip çıktığı bu kahve tartışmalara mahal ermiştir.

Türk Kahvesi Yapımı Tarifi

turk-kahvesi-yapimi
Türk kahvesi yapımı

Her geçen asırda değerine değer katan kahvemiz, tadıyla hafızalara kazanmayı başardı. Kokusu buram buram bizleri mest ederken yapımı için de cezve ve makine kullanılabilmektedir.

Cezvede kahve yaparken kumda, közde veya ocakta çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanında Türk kahvesi yapımı makinede de olabilmektedir. Evet, her ne kadar makine ile kolaya kaçındığı düşünülse de onu yapmak da bir maharettir. O kıvamı yakalamak ve telveleri yakmadan sunuma hazırlamak bu işin püf noktalarından.

Türk kahvesini içen yabancılar dahi bu tadı unutamamaktadır. Biz de dedik ki herkes Türk kahvesi yapımı nasıldır, öğrensin. Hadi, gelin 4 farklı türde kahve çeşidine bakalım.

Sade Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Bol köpüklü sade kahve nasıl yapılır değinmek istedik. Aslında bakacak olursanız sade Türk kahvesini içen kişi sayısı diğerlerine göre azınlıkta. Buna istinaden yine de hakkını vererek sade Türk kahvesi içmeleri sebebiyle de takdire şayanlar.

Soğuk suyu fincanınız ile ölçün ve cezvenize alın. Ardından 2 tatlı kaşığı Türk kahvesini ekleyin. Bu oran sizin kişi sayınıza göre değişebilir. 2 kişilik Türk kahvesi nasıl yapılır bunu anlatacağız. Eklediğiniz kahveyi yavaşça karıştırın ve az biraz topakların orta kısımda kalmasını sağlayın. Bunun nedeni, o topakların daha sonra köpüğe dönüşecek olmasıdır.

Yaklaşık 10 dakika boyunca kısık ateşte tuttuğunuz cezvenizin içinden kahveniz kabaracaktır. O kabaran kısımları çay veya tatlı kaşığı yardımıyla fincanınıza koyabilirsiniz. Ardından yavaş bir şekilde cezvedeki kahveyi fincana yani köpüklere doğru dökebilirsiniz. İşte, 2 kişilik sade Türk kahvesi hazır!

Orta Türk Kahvesi Yapımı

turk-kahvesi-yapimi

Türk kahvesi yapımı orta şekerli olarak daha çok tercih edilmektedir. Aslında sade Türk kahvesi yapımına göre tek farkı da şeker eklenmesidir. Eğer ki 1 tatlı kaşığı kahve koymuşsanız aynı oranda şeker de ekleyebilirsiniz. Bu sayede orta Türk kahvesini hazırlamış olacaksınız.

Şekerli Türk Kahvesi Yapımı Tarifi

Türk kahvesi nasıl yapılır şekerli olanı özellikle nasıl yapılır diye düşünmenize gerek yok. Elbette ki daha önce de bahsettiğimiz şekilde bir yapım söz konusu. Sadece şekeri biraz fazla koymak gerekecek. Şunu söylemek isteriz ki şekerli Türk kahvesi tadı da bir başka oluyor.

Bu Türk kahvesi yapımı 1 kişilik olacaktır. 1 tatlı kaşığı kahve, 1.5 tatlı kaşığı şeker ve 1 fincan soğuk suyu hazır edin. Kahve, şeker ve suyu cezvede karıştırın. Üzeri köpükleşene kadar ocakta pişirin. Biraz kaynattığınız kahvenizin köpüğünü dilerseniz önceden alarak fincana koyabilirsiniz. Ardından da kahveyi fincanınıza alabilirsiniz.

Sütlü-Kahve Yapımı

turk-kahvesi-yapimi

Türk kahvesi nasıl yapılır adımlarını sizlere açıkladık. Tam 3 farklı seçenekten sonra daha farklı bir seçeneği size sunmak istiyoruz. Sütlü Türk kahvesi…

Bu sefer su yerine süt koyacağız. Fincan sayısı kadar sütü cezveye koyun. Süt, kısık ateşte ısındıktan sonra kişi başı kadar 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi eklenir. Bu evrede yavaşça karıştırmanız gerekir.

Tıpkı diğer türlerde olduğu gibi kahve köpürünce köpüğü önceden alıp fincana koyabilirsiniz. Dilerseniz hiç ellemeden direkt olarak fincana kahveleri koyabilirsiniz. Afiyet olsun!

Bol Köpüklü Kahve Nasıl Yapılır?

Bol köpüklü kahvenin en önemli sırrı: İnce çekilmiş kahve taneleri.

Çok ince bir toz halinde çekilen kahveler sayesinde köpüğünüzde artış yakalayabilirsiniz. Türk kahvesi yapımı cezvede ve makinede çok farklı olmaktadır. Cezvenin içine malzemeleri koyduktan sonra ocağa alabilirsiniz. Ancak burada dikkat edilecek bir diğer nokta da cezvenin ocaktan asla kımıldatılmamasıdır. Türk kahvesi yapımı adına kahvenin pişerken karıştırılmaması önemlidir.

Türk kahvesi yapımı makine ile de aslında aynı şekilde hazırlanmaktadır. Basit makinelerde kaynama noktasına geldiğinde kendiniz manuel bir şekilde makineyi kapatıp fincanlara geçirebilirsiniz. Zaten daha gelişmiş makinelerde bir ses veya ışık yardımı ile kahvenin hazır olduğu belirtilmektedir.

Orta Kavrulmuş Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

turk-kahvesi-yapimi

Orta kavrulmuş kahve yumuşak içimli ve daha dengeli bir tat sunar. Az kavrulmuş kahvede aroma azken, çifte kavrulmuş kahve de tam tiryakilere ait bir kahvedir. Daha sert ve ağır bir içimi vardır.

Orta kavrulmuş Türk kahvesi nasıl yapılır diye soracak olursanız aslında her zamankinden pek bir farkı yok. Örneğin Türk kahvesi yapımı 2 kişilik olduğunu varsayalım. Her zamanki ölçülerde malzemelerinizi cezveye koyun. Tek fark daha sert içim için kahveyi bol tutmanız gerekecektir. Çünkü orta kavrulmuşun dengesi ancak bu şekilde bozulabilir.

Elektrikli Cezvede Kahve Nasıl Yapılır?

turk-kahvesi-yapimi

Türk kahvesi yapımı için gerek ocağa konulan cezve gerek ise elektrikli cezvede pek bir farklılık yok. Tıpkı aynı ölçülerdeki malzemeyi cezveye koyar gibi elektrikli cihazınıza koyun.

Sizin yapmanız gereken bu kahveyi iki kez pişirmek olabilir. Peki, bu ne demek? Zaman anlamında biraz daha hızlı pişirmesi nedeniyle tam kavrulması demlenmesi olmayabilir. Bu nedenle bizim naçizane fikrimiz kahvenin üzerinde biriken köpükleri aldıktan sonra bir pişirim daha kahveyi kaynatmanızdır.

Biliyorsunuz ki tatlıların yanına Türk kahvesi çok yakışıyor. Biz de size bir tarif önermek istiyoruz: Mantar Kurabiye Nasıl Yapılır?

Söylediğimiz yöntemleri denemeyi unutmayın. Kesinlikle beğeneceksiniz. Herkese şimdiden afiyet olsun!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.